Zonder scheids geen voetbal…
Zonder scheids geen voetbal…
Een kreet die je niet vaak hoort, maar wel een kern van waarheid heeft. Dit is de Week van de Scheidsrechter en een moment om daar bij stil te staan. Je kan als team zonder keeper of spits spelen. Maar zonder een scheidsrechter is voetbal niet mogelijk. Om onenigheid en discussies op het veld te voorkomen, is een neutrale scheids noodzakelijk. Het lijkt een ondankbaar baantje, scheidsrechter zijn. Soms zijn teams, publiek of zelfs de vlaggers het niet met je eens. Toch is het allesbehalve ondankbaar. Je probeert zoveel mogelijk de spelregels toe te passen met als belangrijkste regel 18: ‘naar inzicht van de scheids’.
Het is ook niet zomaar een hobby. Er gaat veel tijd in zitten; zorgen dat je fit blijft, spelregels kennen en bijhouden en vooral een goede voorbereiding voor je aan de wedstrijd begint. Kijk wat de stand is op de ranglijst van beide verenigingen. Degradatievoetbal of een duel om het kampioenschap? Is het een derby of gaat het nergens om? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Het is ook zo makkelijk om een scheidsrechter zijn huid vol te schelden omdat hij een verkeerde beslissing neemt. Hij ziet het waarschijnlijk vanuit een andere hoek dan jij, degene die het commentaar levert.
Het kan een heel leuke hobby zijn als iedereen in de gaten heeft dat het een spelletje is waar 22 voetballers plezier aan beleven, maar ook een scheidsrechter, twee vlaggers en het publiek. Ik fluit nu 10 jaar voor de KNVB en vind het vervelend als ik geen aanstelling heb voor het weekeinde. De zomerstop vind ik veel te lang duren. Nu fluit ik op zaterdag vaak 1 wedstrijd bij de club en op zondag een wedstrijd voor de KNVB in de 4e klasse standaard. Af en toe 5e klasse standaard, 1e of hoofdklasse reserve of een wedstrijd uit de 1e of hoofdklasse vrouwen. Elke week weer gemotiveerd voor weer een wedstrijd in de regio. Zonder voetbal een saai weekend!
Bij vv Gemert hebben we op dit moment een groot tekort aan scheidsrechters. Zowel bij de pupillen en 8 tegen 8 als bij de junioren en senioren. Nu moeten we vaak mededelen dat we geen scheids beschikbaar hebben, waardoor het team zelf iemand naar voren moet schuiven. Geen ideale situatie. Wij zijn op zoek naar mensen die zich graag willen inzetten om deze jeugd en senioren een leuke wedstrijd te laten voetballen, waar ze waarschijnlijk de hele week naar uitgekeken hebben.
Als jij denkt: dat wil ik best eens proberen, kun je bij mij aankloppen. Hebben we een leuk gesprek over het hoe en wat. Ga je een wedstrijdje fluiten bij de jeugd O13 of O15. Krijg je begeleiding van ons om je handvatten te geven om het jezelf makkelijker te maken in het veld. Wil je dan graag meer, dan kun je ook de cursus gaan volgen tot clubscheidsrechter bij de KNVB.
Ook voor de pupillenscheidsrechters voor O11 en O12 hebben we deze mogelijkheid. Dat proberen we nu zoveel mogelijk in te vullen met jeugdspelers uit O17 en O19. Nu nog als vrijwilligerstaak vanuit de vereniging, maar uiteindelijk is het meest ideaal als we veel vaste scheidsrechters hebben.
Om een lang verhaal kort te maken, wil ik iedereen die zich geroepen voelt om het scheidsrechterkorps bij Gemert te komen versterken vragen om contact op te nemen met mij. Wil jij meer informatie, stuur dan een mail met naam en tel.nr. naar scheidsrechters@vvgemert.nl
En in de Week van de Scheidsrechter, die duurt tot 13 oktober, staat één ding centraal: een dankwoord aan alle scheidsrechters van onze vereniging!
Met vriendelijke groet,
Enrico Meulenbroek
Scheidsrechterscoördinator VV Gemert