Eerste uitzege voor Gemert

4 oktober 2015

Gemert 1 heeft zondagmiddag een zwaarbevochten overwinning geboekt op Groene Ster. Het werd in Heerlerheide 0-2 door treffers van Jasper Lalisang en Thijs van Pol.

De drie punten werden met gejuich ontvangen door het Gemertse kamp, want de zwartwitten moesten diep gaan op sportpark Pronsebroek. Groene Ster toonde al snel dat de vierde plaats op de ranglijst geen toeval was. De ploeg domineerde met name het tweede deel van de eerste helft.
Gemert startte in Heerlen nog zonder Mark van Dijk, Joost Habraken en Youri van Brussel. Zij zijn alledrie herstellende van blessures. Yoeri Vissers kreeg opnieuw een basisplaats toebedeeld, net als centrale verdediger Davy Vermeulen.
Gemert kwam net als tegen Halsteren snel op voorsprong. Vincent Buijssen had een aandeel in de voorbereiding, Lalisang klaarde de klus en verschalkte doelman Jan Willem Thijssen voor de eerste keer: 0-1. Niet veel later knepen de meegereisde Gemertse supporters de handen dicht. Een verkeerde pass in de defensie leidde een grote kans in voor Groene Ster, maar Randy Grens werd eerst gestuit door Erik van Dijk en vervolgens door Sven van Ommeren, de doelman die sterk acteerde in Zuid-Limburg.
Als sluitstuk van een enerverende beginfase maakte Thijs van Pol er aan de andere kant bijna 0-2 van. Zijn inzet werd op het nippertje van de lijn gehaald door de verdediging van Groene Ster. De Gemertse spits claimde nog wel even dat de bal over de lijn was geweest, maar scheidsrechter Kok hechtte daar geen geloof aan.
In de fase daarna trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe. Gemert werd steeds meer in het defensief gedwongen en kwam er voetballend maar mondjesmaat uit. De zwartwitten kregen het middenveld geen moment onder controle en moesten in de ‘overlevingsmodus’ richting de rust. Dat lukte, al kostte het veel kruim.
In de rust greep trainer Bert Ruijsch in. Met Kees Brugmans als extra verdediger ging Gemert een 5-3-2 systeem spelen, waarbij Jens Leijten en Ronny van den Elzen in de zones op de flanken speelden. Die wijziging pakte goed uit. Al meteen in het eerste deel na de hervatting kreeg Gemert goede kansen om de marge naar twee te tillen. Een keer kon Ralf Kemper van dichtbij een voorzet van Thijs van Pol niet verzilveren, in de daaropvolgende corner kopte Brugmans de bal snoeihard op de lat.
In de nieuwe tactische variant met vijf verdedigers mocht Groene Ster van de zwartwitten opbouwen. De Limburgers werden halverwege de Gemertse helft vakkundig opgevangen. Daardoor had de thuisploeg weliswaar veel balbezit, maar nauwelijks echte kansen. Eén keer was de mee opgekomen verdediger Kevin Werker dichtbij, maar opnieuw stond Sven van Ommeren op zijn post. Op dat moment stond de 0-2 al op de borden. Vincent Buijssen tekende opnieuw voor het voorbereidende werk. Nu drong hij door op de rechterflank en leverde daar een prima voorzet af op Thijs van Pol. Als de spits zijn hoofd tegen de bal zet, weet de doelman zich vaak geklopt. Ook nu.
Niet veel later had Van Pol de wedstrijd zelfs kunnen beslissen, toen arbiter Kok de bal op de stip legde. Dit keer had de spits het vizier niet zo scherp afgesteld en bleef het 0-2.
Het spelbeeld veranderde vervolgens niet veel. Groene Ster probeerde het amechtig, maar kon het hechte Gemertse blok niet breken, waardoor de zwartwitten na negentig spannende en enerverende minuten voor het eerst dit seizoen een uitzege konden bijschrijven.
GEMERT: Van Ommeren; Leijten, Davy Vermeulen, Van Berlo, Van den Elzen; Erik van Dijk, Lalisang, Vissers (46. Brugmans); Kemper (82. Brouwers), Van Pol, Buijssen.