Onze club

VV Gemert is de enige voetbalvereniging van het Brabantse dorp Gemert en telt anno 2017 ongeveer 1350 leden. De vereniging heeft haar thuisbasis op sportpark Molenbroek en staat al decennialang midden in de samenleving. In het najaar van 2012, op 12 oktober om precies te zijn, vierde de club het honderdjarig bestaan. Bij die mijlpaal werd uitgebreid stilgestaan met een uitbundige feestweek waarbij alle geledingen van de club betrokken waren. Bij die gelegenheid kreeg vv Gemert de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Jan van Zomeren.

De clubkleuren zijn zwart-wit. Het shirt is verticaal gebaand (zwartwit), de broek en de kousen zijn zwart.

Voetbalvereniging Gemert herbergt:

• 10 seniorenelftallen
  • 2 senioren-damesteams
  • 45 juniorenteams
  • 3 junioren meisjesteams
  • 6 Albert Heijn Mini-F-teams
  • 1 veteranenelftal
  • 2 teams G-voetbal

De vereniging heeft de beschikking over meer dan 250 vrijwilligers, die wekelijks talloze uren in de weer zijn om onze bloeiende vereniging draaiende te houden.

Sinds 1 oktober 1999 hebben de vele trouwe supporters zich verenigd in een Supportersclub. Thuiswedstrijden van Gemert 1 staan garant voor een gemiddeld bezoekersaantal van een kleine 1.000 voetballiefhebbers en ook bij uitwedstrijden reizen altijd enkele honderden supporters mee om hun vedetten op een fantastische manier te ondersteunen.

Sportieve resultaten in de recente historie:

Na een periode van zestien jaar in de eerste klasse promoveerde Gemert in 1995 voor het eerst in haar bestaan naar de hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau. Na een aarzelende start in de eerste twee jaren, waarin vooral klassebehoud belangrijk was, groeide het vaandelteam uit tot een vaste waarde op dit niveau en een ploeg om rekening mee te houden. In 1998 werd de ploeg kampioen in de hoofdklasse. In de strijd om het landskampioenschap deed Gemert het zeer verdienstelijk in een poule met Hollandia uit Hoorn en De Treffers uit Groesbeek. De finale om het landskampioenschap bij de amateurs verdween pas in het laatste pouleduel uit het zicht.

Twaalf jaar later, in het seizoen 2009-2010, werd opnieuw het kampioenschap in de hoofdklasse B behaald. Het succes werd nog groter, want nu werd de nacompetitie gewonnen. Na spannende duels met AFC en De Treffers werd de zondagtitel binnengehaald; het grootste sportieve succes in de clubhistorie. In de strijd om de algehele amateurtitel bleek IJsselmeervogels over twee wedstrijden een maatje te groot.

Door het kampioenschap drong Gemert meteen door tot de topklasse, die in het daaropvolgende seizoen werd geïntroduceerd. Dat werd geen groot succes. De ploeg degradeerde en begon in 2011-2012 direct weer als favoriet aan een nieuw seizoen in de hoofdklasse. Gemert maakte haar status waar en pakte opnieuw de titel. Opnieuw slaagde Gemert er vervolgens niet in om zich te handhaven in de topklasse. In de voorbije seizoenen deed Gemert telkenmale mee in de top van de hoofdklasse B. Zowel in het seizoen 2013-2014 als in het seizoen 2014-2015 deed de ploeg tot het laatst mee om het kampioenschap en werd via een periodetitel ook een ticket voor de nacompetitie bemachtigd. Daarin bleek de eerste ronde telkens het eindstation. In de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 eindigden de zwartwitten in de middenmoot van de hoofdklasse B.

Beker

Ook in de beker liet Gemert in de voorbije decennia regelmatig van zich spreken. Het grootste succes werd geboekt in het seizoen 1998-1999. De zwartwitten wonnen de districtsbeker en werd op het eindtoernooi in Dronten ook de nationale Amstel Amateurcup binnengeloodst. In de strijd om de Supercup werd vervolgens ook de algeheel amateurkampioen HSC’21 uit Haaksbergen verslagen.

Als kroon op de sportieve prestaties won het vaandelteam in datzelfde seizoen de Fair Play Cup.

Doordat Gemert al die jaren in de top van het Nederlandse amateurvoetbal meedraaide, eigende de ploeg zich ook regelmatig een ticket voor het KNVB-bekertoernooi toe. Hierdoor mochten onze zwartwitten aantreden tegen betaald-voetbalclubs als FC Twente, MVV, Fortuna Sittard, VVV, PSV 2, Excelsior, Helmond Sport en Vitesse. Regelmatig gaf Gemert een visitekaartje af. Met name het gelijkspel bij FC Twente in 1999 (nipt verlies in de sudden-death) sprak bij iedereen tot de verbeelding. Eredivisionist RBC vond zijn Waterloo in Gemert (seizoen 2005/2006). In het jubileumjaar 2012 kwam Vitesse naar sportpark Molenbroek. Voor drieduizend toeschouwers boden de zwartwitten flinke tegenstand, maar na een 0-0 ruststand wonnen de Arnhemmers uiteindelijk met 0-3.

In het seizoen 2016-2017 bereikte Gemert de finale van de districtsbeker Zuid 2. In de eindstrijd, op het terrein van sc Panningen, was Blauw Geel’38 de opponent. De Veghelnaren waren al kampioen geworden in de hoofdklasse B en pakten de dubbel door Gemert met 0-4 te kloppen.

Adres:
Sportpark Molenbroek